Projekti BalkanGEONet

Toward Inclusion of Balkan Countries into GEO and GEOSS  initiatives

Prfshirja e t gjitha vendeve t Ballkanit n GEO (Grup on Earth Observations) dhe kontributi i tyre per GEOSS (Global Earth Observation System of Systems) sht i nj rndsie t madhe, pasi  vetm nj korniz gjithprfshirse e EO (Earth Obsevations) mund t oj n kuptim m t mir dhe me inteligjent per  shfrytzimin e burimeve mjedisore, rritjen e cilsis s jets dhe ne nje zhvillim me te shpejt ekonomik.Rndsia dhe prfitimet nga pjesmarrja n iniciativat globale te EO tashm jan njohur nga disa vende t Ballkanit. Megjithat, nj numr i madh i vendeve t Ballkanit nuk jan ende antar t GEO.

Ky projekt synon t identifikoj ofruesit dhe perdoruesit  e te dhenave EO ekzistuese n rajonin e gjer t Ballkanit, pr t prcaktuar statusin e tyre, potencialet dhe nevojat, dhe pr t kordinuar lojtart e EO, duke krijuar subfaqet e duhura dhe rrjetet ndermjet tyre. Synohet te realizohet nj analiz e gjer e boshllqeve dhe dhe aktiviteteve shtese te EO per te permbushur nevojat e perdoruesve me theks te vecante per vendet e Ballkanit. Konsorciumi eshte ndertuar me kujdes duke perfshire aktore nga siguruesit e te dhenave EO dhe komunitetet perdoruese nga te gjithe vendet e Ballkanit. Ne te njejten kohe ne projekt jane perfshire edhe pjesmarres nga vendet e BE-s per te mundesuar identifikimin e mekanizmave te zhvillimit dhe koordinimit te iniciativave te ndertimit te kapaciteteve ne rajon dhe per te mundesuar qe produktet e projektit te jene ne perputhje me sistemin e infiormacionit mjedisor te perbashket dhe me infrastrukturen per informim hapsinor ne Europe.Website:http://www.balkangeo.net/

Qendra Kombëtare për Parashikimin dhe Monitorimin e Rreziqeve Natyrore


Qendra Kombëtare e monitorimit të aktivitetit sizmik

Monitorimi në kohë reale 24/24

Buletini Sizmologjik Mujor

Publikim periodik i parametrave valore, parametrave vatrore dhe madhësisë së tërmeteve...